Megosztás

Tudja meg mindenki....

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Lakberendező stílusok bővebben egy pár szóban..

Modern stílus

A modern stílus  gyűjtőfogalom, amit ma a lakberendezéssel kapcsolatban használunk.

A modernség talán legfontosabb jellemzője, hogy a korábbi korok normáitól eltérően hoz létre tárgyakat, alkotásokat.

A modern lakberendezési stílus anyaghasználatában minden szóba jöhet. Műanyag, fém, fa, üveg egyaránt használatos és persze
a berendezési tárgyak szinte kivétel nélkül gyári technológiával készülnek.

Színek

A színek tekintetében  érdemes a fehér lágyabb, pasztellesebb árnyalatait előnyben részesíteni, hogy egy olyan semleges háttérszínt jöjjön létre,
amely kellő szabadságot biztosít az egyes bútorok és tárgyak színét illetően.

Az egyéb lakástextilek , szőnyegek, kárpitok, terítők  puha, kellemes tapintású anyagok legyenek,  amelyek kompenzálni képesek a modern stílus keménységét.

A szőnyegekre inkább a pasztellszínek jellemzőek, mintsem a perzsaszőnyegek hagyományos vöröses kékes árnyalata. A terek berendezésénél kerüljük a zsúfoltságot.

Bútorok

A bútorok jellemzően  faszínűek vagy világos pasztellszínűre festettek (tört fehér, bézs, stb), de újabban a harsány színek,
mint pl. a Ferrari-piros vagy erős sötétkék is megjelennek egyes bútorokon, főleg a konyhában. Az olcsóbb bútorok inkább laminált bútorlapból
(fa utánzatú műanyaglemez borítás) készülnek, a magasabb árfekvésű bútorok faborításúak. Jellemző a matt lakkozás, de a 60-as évekből ismert
magas fényű felületek is fel-felbukkannak. A kárpitos bútoroknál legújabban inkább a sötétebb színek kedveltek, és megjelentek a rikító világos színek (pl. zöldes-sárga).

Burkolat

Laminált padló,  legyen egységes, hogy képes legyen kellően hangsúlyozni a terek összetartozását.

Antik stílus

Az antik enteriőröket berendezési tárgyaik régisége, esztétikai és anyagi értéke vitathatatlanul a lakberendezés felső kategóriáiba emeli.

Az “antik” önmagában nem stílus, sokkal inkább azt a lehetőséget kell érteni alatta, hogy egy-egy helyiséget, korabeli, eredeti darabokkal, az akkori ízlésnek megfelelően rendezünk be.
A lakberendezési stílus ezen belül lehet sokféle kezdve a XVII-XVIII. század barokkjának súlyos, de pompás bútoraival, folytatva a valamivel későbbi rokokó nőies és könnyed,
de sokszor kissé túldíszített darabjaival és a XIX sz. elejének az ókori formákhoz visszanyúló, kiegyensúlyozott, egyenes vonalú klasszicista berendezési tárgyaival.


Ezeket követi a század közepén megjelenő biedermeier a maga visszafogott polgári eleganciájával, majd a historizmus bútorai, amelyek valamelyik itt felsorolt elődhöz próbáltak hasonlítani.
Ide tartoznak a XX. sz. elejéről a szecessziós bútorok és műtárgyak a maguk tekervényes szenvedélyességével.
Ugyanígy a két világháború közötti modernizmus, a Bauhaus, konstruktivista vagy az art deko irányzatainak bútorai is.

Fontos szem előtt tartani, hogy antik enteriőröket csak megfelelő belmagasságú és alapterületű, tágas terekben érdemes berendezni.
Stílusban illeszkedő szőnyegekkel, festményekkel, vázákkal, egyéb dísztárgyakkal és tapétával.

Színek

A falak színe lehet sötétebb sárga, rozsdabarna, bordó, de pasztell is rózsaszín, vagy zöld.
Természetesen jelen van az arany, az ezüst és a sárgaréz is nemcsak színeiben, hanem műtárgyak formájában is.

Jellemző a csíkos vagy virágmintás tapéta, a hasonló mintájú kárpitok, az ülőbútorokon sok a párna, esetleg rojt, és jellemzően süppedős, puha, otthonosságot árasztanak.

Burkolat

A padlóburkolat hagyományosan parketta.

Romantikus stílus

Még ma is él a lányregények romantikus hangulata, amely egy tökéletes, szeretetet sugárzó világba röpít el bennünket.

 
A mindig virágba boruló, tavaszi hangulatú környezet, természetközeli színeivel nem csak ifjú hölgyeknek való, mivel bárkinek örök optimizmust sugall.

Színek

A falak festéséhez használjunk lágy, halvány, természetes színeket. A berendezési tárgyak, a textilek formai és mintavilágának sokféleségét ezekkel tudjuk
legszebben kiemelni. Jó választást jelentenek a fehér, a törtfehér, a pasztelles krémszínek, a sárgák és a rózsaszínek „fáradtabb” tónusai.
Stílusos és mutatós elem lehet egy lágy színűre festett lambéria borítású felület. A romantikussá varázsolt belső tértől a tapétázás sem feltétlenül idegen.
Ma már egyre nagyobb választékban találunk „gyárilag” fakó, sárgított fajtákat, ezek közül elsősorban a csíkos és a virágmintás változatok mutathatnak jól.
Jó megoldás, ha egy oldalt borítunk tapétával, a többit pedig egy vele harmonizáló színre festjük.

Burkolatok

Padlóburkoláshoz a legstílusosabb megoldás a megfakult, öreg fapalló, amelynek hibái ebben az esetben inkább előnynek számítanak: csomói, görcsei és repedései
fokozzák karakterességét, báját. Ha azonban ilyenre nem tudunk szert tenni, lágy pasztellszínűre festett deszkákkal is megfelelő látványt teremthetünk.
A kellemesebb járófelület és a melegebb hatás miatt sok esetben esik padlószőnyegre a választás, s bár a romantikus stílushoz ez kissé túl modern megoldás,
mégsem kell feltétlenül elvetnünk: „rejtsük” puha, gazdagon díszített keleti szőnyegek alá a faltól falig darabot. A szőnyegek, még ha kicsit kopottasak is,
amúgy is a romantikus stílusú berendezés fontos elemeit adják, akárcsak a régi gobelinek, szőttesek és kézimunkák.

Rusztikus stílus

A rusztikus szó durván megmunkált felületet jelent.
Legfőbb jellemvonása a tömörfából készült időtálló bútorok, a natúr színű textíliák és a természetes anyagok használata.
A rusztikusan berendezett otthonokban gyakran találunk zsalugáteres nyílászárókat, épített konyhát, nyitott tűzterű kandallót,
kovácsoltvasból készült lakberendezési kiegészítőket. Az enteriőrben megjelenő tárgyakra az egyszerűség, a funkcionalizmus, a kényelem és a harmónia jellemző.

A rusztikus bútorok gyakran egyedi darabok, amelyek a nagyszülők padlásának, a bolhapiacok vagy népi vásárok gyöngyszemei.

Burkolatok

E lakberendezési stílus burkolatai kizárólag természetes anyagok: tégla, mészkő, cotto stb.

A textíliákra a föld színek, esetleg népi motívumok, natúr vagy pasztell színű vászon jellemző.

A modern spot helyett kedvelt a függesztett világítótestek használata, amelyek kovácsoltvasból, üveg vagy porcelán búrával készülnek.

A rusztikus stílusú enteriőrök jellemző  kiegészítői a porcelán fűszertartó, rézből készült üstök a nyitott konyhai polcokon,
kovácsoltvas virágtartók, horgolt terítők, régi használati tárgyak stb.

A mediterrán stílus

A mediterrán lakás aligha sötét és elképzelhetetlen növények nélkül.

Színek

A terrakotta, okker, a rozsdaszín, a zöld természetes árnyalatai, a narancs, a vanília, a bézs, lazac és a tenger kék és a fehér mind mind jól passzolnak a mediterrán otthonba.
Vagyis szinte minden olyan szín és árnyalat, ami a természetben előfordul.

 

Bútorok

Minden ami fa, naturan, pácolva festve. A mediterrán bútorok leggyakrabban nehéz, rusztikus darabok, amik általában kopottas fenyőből vagy tölgyből készülnek.
A kisebb bútorok, székek, asztalkák, polcok és lámpák alapanyaga kovácsoltvas, de az élénk földszínekkel remekül harmonizál a gyékény is.

Burkolatok

A burkolat lehet kő, tégla, terrakotta járólap, mázas kerámialap, általában minta nélkül.
A kopottas hatású fapadló is belefér ebbe a stílusba, persze csak, ha matt és egy kicsit érdesebb felületű.Látogatok

Oldalainkat 3 vendég és 0 tag böngészi

Kiemelt Partnerünk

A.B.H. System Kft.

Telephely: H-1101 Budapest, Gép u. 2/a.
Kamion bejárat Horog u-ból
Tel/fax: 06-1/261-2020; 06-1/262-4040
info@abh-system.hu | www.abh-system.hu

Webmester

Webmester:

Cégadatok

STARKFA KFT

A cég székhelye:
HU-2310 Szigetszentmiklós, Narancs u. 4.
Telephely 1101 Budapest Gép utca 2/a

Telefon: 06-1-311-2611, Fax: 06-1-311-261
K&H Bank Zrt : 10400157-50526682-65711006 
Adószám:12949469-2-13

Starkfa logo